Logo

Czerwona Planeta 2007 Oceń temat: ***** 4 głosy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator AF
  • Postów 3640
  • Rejestracja 23-December 05

Napisano 15 February 2007 - 15:57

Jest jeszcze daleko. Jest jeszcze słaba. I co najważniejsze, jej obecne położenie na niebie sprawia, że wschodzi dopiero z początkiem świtu i nikt nie zwraca na nią uwagi. Ale do czasu. Czas "Czerwonej Planety" już się zbliża :)

Tak, to właśnie w tym roku, kolejny raz będziemy ją obserwować, patrzeć jak "rośnie" jej tarcza, zmienia się faza i wzrasta blask. Przez teleskopy będziemy wypatrywali czap polarnych i szczegółów na jej powierzchni. I mimo, że nie będzie to Wielka Opozycja, to i tak będzie warto. Przede wszystkim ze względu na wyjątkowo korzystne położenie na niebie, właśnie wtedy, kiedy będzie najbliżej Ziemi :)

Poniżej przedstawiam kilka "dni" z życia Marsa w 2007 roku B)

15.02.2007

Mars przebywa w gwiazdozbiorze Strzelca. Wschodzi zaledwie około 75 minut przed Słońcem. Ma jasność 1,3 mag. i dostrzeżenie planety na rozjaśnionym niebie nie jest łatwe. Gdyby komuś udało się popatrzeć na nią przez teleskop, to zobaczy małą tarczkę o średnicy 4" i fazie 96%.

Załączona grafika Załączona grafika

15.04.2007

W ciągu dwóch miesięcy planeta "przewędrowała" do Wodnika. Niestety warunki jej widoczności wciąż są bardzo słabe. Wschodzi 70 minut przed Słońcem. Jej jasność wzrosła nieznacznie, do 1,1 mag., tarcza do 5", a faza zmalała do 92%.

20.06.2007

Jest już wyraźnie lepiej. Mars przebywa w Rybach (niedaleko Barana) i wschodzi 2h40m przed Słońcem. Jest więc dostępny na ciemnym niebie (o ile w czerwcu o takim możemy mówić), choć bardzo nisko nad horyzontem. Jasność planety wciąż wzrasta i wynosi 0,8 mag. Tarcza jest tylko nieco większa niż poprzednio (6"), ale za to faza planety wynosząca 88% sprawia, że przez teleskopy obserwujemy wyraźny owal, zamiast koła.

20.08.2007

Warunki widoczności planety są już naprawdę przyzwoite. Mars przebywa w Byku, około 5° od Aldebarana i przewyższa go blaskiem. Ma jasność 0,4 mag., średnica tarczy to 8" (wciąż mało), a faza zaledwie (jak na Marsa) 86%. Wschodzi 6 godzin przed Słońcem i możemy podziwiać go na niebie już przed północą.

25.10.2007
Warunki obserwacji są bardzo dobre. Mars przebywa w gwiazdozbiorze Bliźniąt i widoczny jest niemal całą noc. Wyróżnia się już swoją barwą i blaskiem wśród gwiazd. Ma jasność -0,5 mag. Średnica tarczy wzrasta do 12", ale zaczyna maleć faza i wynosi 89%.

25.12.2007
Na to czekamy :) Planeta w pobliżu opozycji. Wyśmienite warunki obserwacji. Widoczna całą noc w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Znajduje się zaledwie 2,5° od gromady M35. Lśni blaskiem -1,6 mag., a średnica tarczy wynosi 16". To jest to :)

Czas Czerwonej Planety już się zbliża. Ale teraz mamy luty i to jeszcze nie ten moment ;)

Użytkownik Robert Bodzoń edytował ten post 15 February 2007 - 16:00

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   doktor Robotnik 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 700
  • Rejestracja 02-February 06

Napisano 15 February 2007 - 16:53

Ładny opis. Mam nadzieję że do czasu opozycji się wypogodzi :ha:

Pozdrawiam.
Delta Optical Silver 10X50 do obserwacji z ręki.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ABC 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 986
  • Rejestracja 30-June 06

Napisano 15 February 2007 - 17:21

Wydawało mi się, że tylko planety wewn. mają fazy. A tu się okazuje, że Mars też, chociaz pewnie tylko częściowo. Jaka jest minimalna faza Marsa ?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Moderator AF
  • Postów 3640

Napisano 15 February 2007 - 17:42

Wyświetl postUżytkownik ABC dnia Feb 15 2007, 17:21 napisał

Wydawało mi się, że tylko planety wewn. mają fazy. A tu się okazuje, że Mars też, chociaz pewnie tylko częściowo. Jaka jest minimalna faza Marsa ?

W tym roku 85,76%. I chyba jest to wartość bliska ekstremalnej dla Marsa.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   NGC7841 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 559
  • Rejestracja 04-January 06

Napisano 15 February 2007 - 20:20

Tak, zwłaszcza że wystąpią bardzo dobre warunki do minimalnej fazy - czyli kwadrtura Marsa wtedy gdy jest on w peryhelium B)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Grodlife 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 433
  • Rejestracja 17-December 06

Napisano 19 February 2007 - 17:41

Świetnie napisane Robercie :Salut: .

Lecz musze cie zasmucić (lub zadowolic :D ) że przydałby sie taki artykulik ale o zmianie widoczności Jowisza :rolleyes: .

Dla mnie przewidywanie odległej przyszłości to bardzo trudne zajęcie :Boink: . Dlatego szacuneczek :helo: !
Synta 8" DOB 200/1200mm PYREX
Okulary, filtry mgławicowe wszelkiej maści, lorneta na statywie i gwiaździste niebo nad nami :-)

Gliczarów Górny (koło Zakopanego)
tel.kom: 695312931

POA

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   grzybek80 

• życie czasami jest piękne
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 1037
  • Rejestracja 10-August 04

Napisano 19 February 2007 - 18:22

Świetny opis, dzieki Robert :Beer:

Użytkownik grzybek80 edytował ten post 19 February 2007 - 18:23

Synta 200/1200+ ASCT+ MOTO FOCUS+ nasadka bino WO http://astro-forum.o...showtopic=12517
Meade 10X50
Celestron 25X100 http://astro-forum.o...o...=20571&hl=;

"Kto nie zachwyca się Wszechświatem, nie posiada duszy"

Albert Einstein

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   oskar 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 5612
  • Rejestracja 26-March 03

Napisano 20 February 2007 - 11:42

Byle do grudnia!
Dzieci, Wydra i moja toga!

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kanarkusmaximus 

• Astrohultaj
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 1344
  • Rejestracja 20-August 04

Napisano 20 February 2007 - 11:59

Wyświetl postUżytkownik ABC dnia Feb 15 2007, 17:21 napisał

Z tego co wiem, to leciuteńką - bardzo trudna do dostrzeżenia (max chyba 3%) - fazę posiada Jowisz w czasie swej wędrówki po niebie. Prawda??
Postaw mi horoskop, prosze! / Picuś glancuś to ja. / Kto bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamulcem. / Fan Bródstocka. / Bynajmniej nie kanarkusmarksistus! / Tak, to ja zjadłem szarlotkę! / Cwaniak ewolucyjny. / Kim jest kanarkusminimus? (edit - ta zagadka została wyjaśniona) / Moje alter ego w sieci się nawaliło. / 'Kanarkus też? A jednak... mówiłem...' - czyli jestem be. / O nic nie pytajcie - ja nic z tego wszystkiego i tak nie kumam. /

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   oskar 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 5612
  • Rejestracja 26-March 03

Napisano 20 February 2007 - 12:04

Mi też się wydaje że w przypadku Jowisza praktycznie niewidoczna jest żadna faza.
Dzieci, Wydra i moja toga!

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Moderator AF
  • Postów 3640

Napisano 20 February 2007 - 12:48

Planety górne fazę równą 100% mają podczas opozycji, gdy Ziemia znajduje się dokładnie pomiędzy Słońcem i daną planetą, oraz gdy Ziemia jest po przeciwnej stronie, a dana planeta w koniunkcji ze Słońcem. Jeżeli nasza planeta nie jest położona na tej prostej (linia Słońce-dana planeta), to faza planety górnej jest mniejsza od 100%. Ale ...

Ale, aby wyraźnie zauważyć fazę planety górnej muszą być spełnione dwa warunki. Po pierwsze nasza planeta musi oddalić się na swojej orbicie od tej pozornej linii łączącej Słońce z daną planetą, jak najbardziej "w bok", a po drugie aby "zerknąć" na nieoświetloną część obserwowanej planety musi ona znajdować się jak najbliżej Ziemi (tak jak Mars).

Obecnie Jowisz ma fazę 99,2%. Najmniejsza będzie na początku marca (ok. 99,13%), potem do opozycji będzie się zwiększać do 100%, aby ponownie zmaleć na początku września do 99,08%. Jak więc widać zmiany faz w przypadku Jowisza są minimalne i większe znaczenie jeżeli chodzi o obserwowany kształt planety ma jej spłaszczenie.

Kolejne planety mają jeszcze mniejszą fazę. Saturn ok. 99,7%.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   grzesiek58 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa Astroamator
  • Postów 59
  • Rejestracja 02-April 07

Napisano 03 August 2007 - 19:42

Nie wiem dlaczego w tym wątku jest tak cicho. Mars wschodzi już koło godz. 0.00 :D i o jakiejś 3.00 nad ranem można go już obserwować.
Wczoraj właśnie posiedziałem do tej 3.00. Księżyc świecił dość jasno ale przy planecie to oczywiście praktycznie nie przeszkadza. Niestety nawet przy 200x (tu już małe kłopoty z ostrością) nic oprócz fazy nie dojrzałem. Ale nie ma co się martwić, średnica planety to bodaj coś koło 8" a w grudniu będzie 15" więc wszystko przed nami.

Myślę, że ten wątek wkrótce powinien rozgrzać się do czerwoności :D W końcu w tym okresie posuchy na planetki wszystkie oczęta będą skierowane na Marsa.

:helo: :helo: :banan:

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   doktor Robotnik 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 700

Napisano 06 August 2007 - 07:45

witam

Na wczorajszych obserwacjach trochę pooglądałem marsa. Byłem zdziwiony że widzę wyraźną fazę, po chwili pomyślunku zrozumiałem że faza musi być :szczerbaty:

86.07% illuminated
Phase angle: 43.83 degrees
Elongation from Sun 74.09 degrees
7.23 arcseconds angular diameter

Na razie nie wygląda zbyt ciekawie. Ale za dwa miesiące :rolleyes:

Pozdrawiam

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   grzybek80 

• Grupa Społeczność AF
  • Postów 1037

Napisano 06 August 2007 - 12:09

Ja jak na razie zaliczyłem Marsa tylko okiem nie uzbrojonym, i muszę powiedzieć że przepięknie wygląda na niebie z jego czerwonawym zabarwieniem B)
Synta 200/1200+ ASCT+ MOTO FOCUS+ nasadka bino WO http://astro-forum.o...showtopic=12517
Meade 10X50

Albert Einstein

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Grodlife 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 433
  • Rejestracja 17-December 06

Napisano 07 August 2007 - 13:48

Gdy oglądałem wczoraj Marsa (licząc na zaliczenie zakrycia Plejad), zauważyłem ciut ciemniejszy obszar na jego powieszchni :helo: !

O fazie to już nie wspomne :szczerbaty: .

OTO ZNAK! ZNAK nadchodzącej opozycji!!! B)
Synta 8" DOB 200/1200mm PYREX
Okulary, filtry mgławicowe wszelkiej maści, lorneta na statywie i gwiaździste niebo nad nami :-)

Gliczarów Górny (koło Zakopanego)
tel.kom: 695312931

POA

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Verado 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa Astroamator
  • Postów 95
  • Rejestracja 15-February 07

Napisano 18 August 2007 - 22:10

Jaki trzeba mieć teleskop żeby zobaczyć jak najwięcej szczegółów na powierzchni tej planety? Jakiś newton 10" czy może refraktor 6"?

Pozdrawiam....
***//*18%

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Moderator AF
  • Postów 3640

Napisano 19 August 2007 - 06:32

Wyświetl postUżytkownik Verado dnia Aug 18 2007, 23:10 napisał

Jaki trzeba mieć teleskop żeby zobaczyć jak najwięcej szczegółów na powierzchni tej planety? Jakiś newton 10" czy może refraktor 6"?

Pozdrawiam....

Przede wszystkim musi to być instrument bardzo dobry jakościowo i dobrze skolimowany. Generalnie im większa średnica, tym większa rozdzielczość, tak więc powinien wygrać Newton 10". Ale to teoria. W zwykłych warunkach z Newtonem 10" wygra refraktor, ale musi to być bardzo dobry refraktor (APO). Duże Newtony są bardziej czułe na gorszy seeing atmosferyczny, a i duże zwierciadło, zanim odpowiednio się schłodzi potrafi "produkować" spore turbulencje. Przy lustrze powstaje także pewnego rodzaju poduszka cieplna, która degraduje obraz.

Tak więc w przeciętnych warunkach powinien wygrać refraktor APO 6", ale wyjątkowo może zdarzyć się super obraz z dużego Newtona.

Tak czy inaczej wciąż tarcza Marsa jest mała i nie pozwala na obserwację szczegółów. Ale już jesienią zacznie się to zmieniać. Wszyscy mamy nadzieję, że dzięki wyjątkowo wysokiemu położeniu na niebie i zimowym masom powietrza będziemy w stanie uzyskać naprawdę dobre obrazy planety. Szczególnie w grudniu.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Hans 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Moderator AF
  • Postów 7198
  • Rejestracja 24-June 04

Napisano 19 August 2007 - 13:28

Verado, tu masz porównanie 4" refraktora achromatycznego F10, ze światłosilnym newtonem F6 6". To da ci mniej więcej pogląd jakie są różnice.

http://astro-forum.o...?showtopic=9420

Wyszło mi, że nawet sporo mniejszy achromatyczny refraktor, ale o małej światłosile, poradzi sobie lepiej niż jasny, większy newton.

Pozdrawiam.
--
Hans

Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P3b

Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   misiowaty 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 648
  • Rejestracja 05-April 07

Napisano 23 August 2007 - 09:04

Dzisiaj wytrwale sprawdzałem (do 4:00) jak wyglądają obserwacje planety normalnie/wysoko położonej B)
Podczas tej "przymiarki" sprawdziłem też filtr pomarańczowy. Myślę, że podczas opozycji faktycznie pozwoli wyciągnąć "detal" z tarczy planety :)
C8s, 80ED na HEQ5, kamerki: DMK21 i ATK16ic

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   doktor Robotnik 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 700

Napisano 23 August 2007 - 09:33

Wyświetl postUżytkownik misiowaty dnia Aug 23 2007, 08:04 napisał

Dzisiaj wytrwale sprawdzałem (do 4:00) jak wyglądają obserwacje planety normalnie/wysoko położonej B)
Podczas tej "przymiarki" sprawdziłem też filtr pomarańczowy. Myślę, że podczas opozycji faktycznie pozwoli wyciągnąć "detal" z tarczy planety :)

Ja ciągle przymierzam sie do fitra Baader Neodymium Moon&Skyglow, czekam tylko jak planeta będzie trochę wyżej. Zakupiłem już porządny okularek planetarny, chłodzenie jest, kolimacja jest. Przygotowuję się poważnie na Marsa, tym bardzie że nie dane mi go było obserwować do tej pory przez teleskop. Jedynie przez lornetkę przy powiększeniu 20X :szczerbaty:

Planeta będzie wysoko, oj wysoko, do tego zimowe suche powietrze. Coś czuje że będzie niezły widok, choć nie jest to wymarzona opozycja. Maksymalny rozmiar to około 15,88".

Pozdrawiam

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   grzybek80 

• Grupa Społeczność AF
  • Postów 1037

Napisano 23 August 2007 - 11:53

http://www.teleskopy...products_id=695
Cena jest przystępna, nie zapomnij napisać czy jest jej wart :szczerbaty:
Meade 10X50

Albert Einstein

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   ryszardo 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 483
  • Rejestracja 20-April 07

Napisano 23 August 2007 - 13:56

Panowie, naprawde polecam ten filterek. Używam go z 12" Newtonem i sprawuje się swietnie.
Dobrze uwydatnia szczeóły nawet na nisko położonym Jowiszu. W czasie regulacji ostrość "zaskakuje", jest efekt takiego nagłego wyostrzenia obrazu. Obserwowałem też Urana i oczywiście Marsa. Za każdym razem zwiększa kontrast i jak gdyby zmniejsza efekt turbulencji. Zwłaszcza zaskoczony byłem perfekcyjnym dyskiem Urana przy pow. 375x. Ale uwaga - filtr jest wymagający w stosunku do okularów. Ale lantan + neodymium to jest to!. :rolleyes:
Pozdrawiam!

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   doktor Robotnik 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 700

Napisano 23 August 2007 - 14:35

Wyświetl postUżytkownik ryszardo dnia Aug 23 2007, 12:56 napisał

Panowie, naprawde polecam ten filterek. Używam go z 12" Newtonem i sprawuje się swietnie.
Dobrze uwydatnia szczeóły nawet na nisko położonym Jowiszu. W czasie regulacji ostrość "zaskakuje", jest efekt takiego nagłego wyostrzenia obrazu. Obserwowałem też Urana i oczywiście Marsa. Za każdym razem zwiększa kontrast i jak gdyby zmniejsza efekt turbulencji. Zwłaszcza zaskoczony byłem perfekcyjnym dyskiem Urana przy pow. 375x. Ale uwaga - filtr jest wymagający w stosunku do okularów. Ale lantan + neodymium to jest to!. :rolleyes:
Pozdrawiam!

Dzięki za opinie, no to teraz jestem zdecydowany na 120%. W testach okularów 5 mm na astronocach czytałem że Lantan 5 mm bardzo dobrze pracuje z tym filtrem. Kolega również potwierdza. Lekkie wytłumienie światła w pewnych zakresach zawsze się reflektorowi przyda w przypadku obserwacji planet. Uzyska się pewnie przez to bardziej refraktorowy, a więc bardziej kontrastowy obraz.

Pozdrawiam

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   pops 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 170
  • Rejestracja 03-February 07

Napisano 23 August 2007 - 16:41

Potwierdzam, mam ten filterek i bardzo go sobie chwale. Z lantanem daje b.fajne obrazy w światłosilnym reflektorze - zmniejsza jasność i poprawia kontrast. Pozdro :Salut:

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   misiowaty 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 648

Napisano 23 August 2007 - 17:47

Od kilku dni mam filtr neodymowy. Na Księżycu i Jowiszu bardzo poprawia obraz.
Na marsie sprawdzałem obydwa i ....... pomarańczowego absolutnie nie skreślam!
Zobaczymy B)

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Rammstein5 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 1307
  • Rejestracja 03-February 06

Napisano 23 August 2007 - 17:54

Jedno pytanie odnośnie tego filterka, czy ma on możliwość regulacji czy tez nie. Zastanawiam się bo chciałem kupić filtr głównie do obserwacji księżyca i miałem na oku już Antaresa a tu pojawiła się ciekawa propozycja. :Beer:
Taurus 380, Eos 300D, kilka Naglerków

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   misiowaty 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 648

Napisano 23 August 2007 - 18:00

Wyświetl postUżytkownik Rammstein5 dnia Aug 23 2007, 18:54 napisał

Jedno pytanie odnośnie tego filterka, czy ma on możliwość regulacji czy tez nie. Zastanawiam się bo chciałem kupić filtr głównie do obserwacji księżyca i miałem na oku już Antaresa a tu pojawiła się ciekawa propozycja. :Beer:

Nie,nie :D
Filtr troszkę przyciemnia obraz, ale to nie jest odpowiednik polaryzacyjnego 1-40%!
Do przyciemniania obrazu potrzeba czegoś ekstra ( u mnie power i nasadka bino).

PS
Ktoś macał coś takiego?
http://deltaoptical....e20880a271eb04d

Użytkownik misiowaty edytował ten post 23 August 2007 - 18:36

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   doktor Robotnik 

• Astro-Forum.org
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 700

Napisano 23 August 2007 - 19:50

Wyświetl postUżytkownik misiowaty dnia Aug 23 2007, 17:00 napisał

Nie,nie :D
Filtr troszkę przyciemnia obraz, ale to nie jest odpowiednik polaryzacyjnego 1-40%!
Do przyciemniania obrazu potrzeba czegoś ekstra ( u mnie power i nasadka bino).

PS
Ktoś macał coś takiego?

Tak , jest u mnie na składzie, czasami choć rzadko obserwuje nim księżyc. Tłumi światło w szerokich zakresach. Można go włożyć do wyciągu, a okular do niego. Można też odkręcić reduktor i wkręcić sam filtr do okularu.

Pozdrawiam

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomi 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 338
  • Rejestracja 04-May 06

Napisano 23 August 2007 - 22:54

Wyświetl postUżytkownik misiowaty dnia Aug 23 2007, 19:00 napisał

Ktoś macał coś takiego?

Mam tego Celestrona i stosuję go zawsze przy obserwacji Księżyca i Wenus, czasem także Jowisza. Płynna regulacja transmisji umożliwia dostosowanie jasności obiektu do własnych potrzeb i często dostrzeżenie szczegółów niewidocznych przy zbyt jasnym obrazie, przede wszystkim na Jowiszu. Jednak ja stosuję go w teleskopie 10" i nie wiem jak spisywałby się w MAKu 127. Nie porównywałem go też z innymi filtrami.
TAURUS 270/1300, SK 80/400, Skylux, platforma LJ, Nagler 9mm, SWAN 33mm, LV zoom 8-24mm, UltraBlock, UHC-S, Barlow Soligor 2", Nasadka bino SV

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   mpp 

• ...zagubiony na nieboskłonie...
  • Grupa Społeczność AF
  • Postów 1604
  • Rejestracja 06-August 05

Napisano 24 August 2007 - 06:52

Dzisiaj wstałem o 3, niebo piękne, Mars już wysoko. Wyrażnie widoczna faza, majaczy na tarczy duża jednolita ciemna plama, mniej więcej centralnie. Sprzęt TV PL 8mm, Synta 1200/200, seeing 3/5 .

ciemnego nieba
Wolter: "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania".

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź